Culturama VZW

 Lezingen en cursussen
 Stadswandelingen te Brussel
 Museabezoeken

Wandelingen en expobezoeken onder de middag (activiteiten op vraag van Muntpunt Brussel)

Groen Ukkel - wandeling op het oude kerkhof

Donderdagmiddag 26 Augustus, 12.45uur

 

Ukkel is een van de groenste Brusselse gemeenten en bleef tot na WO II erg landelijk. De 4 ha grote begraafplaats aan de Dieweg werd in 1866 op de noordelijke helling van het Geleytsbeekdal aangelegd. De site is schilderachtig en authentiek, met bochtige wegen en vele vergezichten. Het werd de grootste niet-confessionele begraafplaats van Belgische Joden en bleef als dusdanig in gebruik, tot 1946. Daarna werd het in 1958 beschermd: flora, fauna en monumenten werden bewaard. Zo zijn er ca. 200 verschillende bloemensoorten en 60 exotische, hoofdzakelijk mediterraanse flora geregistreerd. Vermits planten ook insecten, vogels en knaagdieren aantrekken werd de begraafplaats bekend voor bijennesten, kikkersoorten en andere biodiversiteit. Slechts 2 personen kregen er nog een nieuw graf: striptekenaar Hergé en de vioolspeler Philippe Hirschhorn. In Ukkel werden vele bourgeois- en bankiersfamilies begraven (Allard, Lambert, Errera, Franck, Stern, Cluysenaar) naast architecten, schrijvers en politici. Zo zijn er de graven van de Art Nouveau architect Paul Hankar, van politicus Charles Woeste en de bekende feministe Isabelle Gatti de Gamond. We wandelen langs de belangrijkste graven en bespreken symbolen op Joodse grafstenen men grafkapellen.

Duur: zeker 2 uur, tot ca. 14.45u

Startplaats wandeling:

Ingang van het oud kerkhof Ukkel, Dieweg 95 Ukkel

Kosten: wandelingen op het kerkhof van Ukkel: 10 euro individuele personen, 8 euro leraars, echtparen en samenwonenden, 7 euro senioren (65 jaar en ouder).

 

<terug naar boven>

~*~*~*~

Begeleid bezoek aan de tentoonstelling in Broodhuis, Brussel- ‘The Grand-Place to be’, de Grote Markt als werelderfgoed- 21 september 2021- start: 12.30u

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de inschrijving van de Brusselse Grote Markt op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, pakken het Museum van de Stad Brussel en de Cel Historisch Erfgoed uit met een unieke tentoonstelling rond dit pareltje van Brusselse architectuur. De locatie van deze tentoonstelling is het Broodhuis, dat in 1887 –op initiatief van Karel Buls- eigendom werd van de stad. Dit prestigieuze gebouw werd na een grootschalige restauratie het historische museum van de Stad Brussel. Het museum kreeg de taak om het Brussels erfgoed te bewaren, te verrijken en te valoriseren.  De tentoonstelling is opgebouwd rond een grote blikvanger, het 5 m hoge en méér dan 500 jaar oude koperen en vergulde beeld van Sint-Michiel, die eeuwenlang als windwijzer op de toren van het stadhuis stond en pas op het einde van de 20ste eeuw door een kopie werd vervangen.

 

Kunstwerken, archiefdocumenten en zeldzame, nooit eerder getoonde archeologische voorwerpen belichten de verschillende functies en de complexe geschiedenis van de Grote Markt.  Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de opwaardering en de restauraties van het plein. In 1998 werd het mooie plein en enkele straten uit de onmiddellijke omgeving Unesco Werelderfgoed.  

 

Maximum aantal toegelaten deelnemers in coronatijd: 15 - Adres: Grote Markt, 1000 Brussel

 

Kosten: Expobezoek Broodhuis-expoticket en rondleiding: 16 euro individuele personen en senioren, 15 euro echtparen, 14 euro studenten en houders van Ikomkaart en museumpas en inwoners van de Stad Brussel, Laken, Neder Over Heembeek en Haren (postnummers 1000, 1020, 1120 en 1130 ) 11 euro

 

<terug naar boven>

~*~*~*~

Middagconcert, gevolgd door een begeleid bezoek aan het Erasmushuis in Anderlecht en de tijdelijke tentoonstelling ‘" Swinging Books "van kunstenares en boekbindster Sün Evrard - 30 september 2021- start: 12.15u

Na een jaar stilte wegens Corona organiseert het Erasmusmuseum i.s.m. de Muziekacademie van Anderlecht opnieuw een concertenreeks op de laatste dnnderdag van de maand. Het zijn concerten van Oude Muziek, uitgevoerd op historische instrumenten. Op donderdag 30 september wordt er een muzikale reis gemaakt door heel Europa aan de hand van een gevariëerd programma. Het middagconcert start te 12.30u en de plaatsen zijn beperkt. Bij slecht weer worden ze verplaatst naar de muziekschool om de hoek. Na het concert wordt een bezoek gebracht aan de tijdelijke expo, het Erasmusmuseum en de tuin. De bezoekers ontdekken ca. 70 boekbanden van Sün Evrard, in alle mogelijke kleuren en materialen, tentoongesteld of opgehangen in de verschillende museumruimten. De artieste werd niet alleen geïnspireerd door de boekbinders uit Erasmus’ tijd (de 16de eeuw) maar is verder blijven zoeken naar de mogelijkheden om de boekbanden op originele wijze te « laten leven ».

 

Het Erasmushuis is één der oudste musea van ons land en één der oudste gebouwen van Brussel, en deels een gotisch en deels renaissance gebouw uit de zestiende eeuw. Het werd in 1932 door de gemeente Anderlecht tot museum omgebouwd en in 1937 beschermd. Precies 100 jaar geleden heeft er onze beroemde humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) verbleven. Hij woonde vijf maanden (tussen mei en oktober) in bij zijn vriend Pieter Wijchmans en vond er interessante boeken, rust en gezonde lucht in het kleine dorp met ca 300 inwoners. Daarna n heeft hij onze streken nooit meer bezocht. Het Erasmushuis kan als het museum van de 16de eeuw of van de renaissance omschreven worden, door de unieke collectie van meubels, beelden, luchters, haardobjecten, schilderijen en etsen uit de 15de en de 16de eeuw (van o.a. Hans Holbein, Quinten Metsys, vader en zoon Bouts, Joos van Cleve, Albrecht Dürer, Pieter Huys) en een drieluik, toegeschreven aan het atelier van Jeroen Bosch. Zeldzame en waardevolle uitgaven belichten het gedachtengoed van de ‘prins der humanisten.

 

Er is ook een bibliotheek en een archief. De boomgaard en tuin werden tussen 1986 en 2000 tot een botanische en filosofische tuin deels omgevormd, onder leiding van de beroemde tuinontwerpers René Péchère en Benoît Fond. Door de hedendaagse zitmeubelen van Pierre Portier is deze groene oase een gegeerde lees- en meditatieplek.

 

Maximum aantal toegelaten deelnemers in coronatijd: 15 - Adres: Kapîttelstraat 30, 1070 Brussel

 

Kosten bezoek Erasmusmuseum en concert: 16 euro individuele personen, 15 euro echtparen, 14 euro studenten en senioren, werklozen en Artikel 7 houders 11, 25 euro en houders van museumpas en Ikomkaart 10 euro.

 

<terug naar boven>

~*~*~*~