Culturama VZW

 Lezingen en cursussen
 Stadswandelingen te Brussel
 Museabezoeken

De Brusselse waterdagen

Informatie

2021

De ‘Brusselse waterdagen’. Evenement tussen 21 en 28 maart 2021.

Begeleide gratis wandelingen door de binnenstad op zoek naar de Zenne en vroegere plaatsen van watervoorziening. Brussel had naast de Zenne andere bevoorradingssystemen (fonteinen en waterreservoirs). Nu zijn er enkele middeleeuwse fonteinen bewaard. In 1855 werd water huis-aan huis bedeeld en verdwenen vele fonteinen. Vanaf de 20ste eeuw werd water verpozend en werden fonteinen decoratief.

Wandelingen van ca. 2 uur doorheen de oude binnenstad, tussen 10u en 15 uur. De wandelingen gebeuren in verschillende talen, in samenwerking met de schepenkabinetten van Urbanisme en Stedenbouw van de stad Brussel, en zijn gratis. De stadsverkenningen hebben plaats op zondag 21 maart, alle weekdagen en tijdens het laatste weekend van 27 en 28 maart. Inschrijven verplicht, via info@culturamavzw.be. Het aantal deelnemers is wegens de regelgeving nav Covid- 19 beperkt. Dragen van een mondmasker is beperkt.

Startplaats van de wandeling: hall Station Brussel-Centraal

De begeleider zal vooraf en zo vaak als mogelijk de deelnemers erop wijzen dat de veiligheidsmaatregelen moeten gerespecteerd wordenren (mondmasker, anderhalve meter afstand houden t. o..v. personen die geen partner, bubblelid, familielid of knuffelcontact zijn. Bij politie- of parkwachterscontrole zal elk individu verantwoordelijk geacht worden voor zijn/haar eventuele overtreding. De gids kan hiervoor nooit verantwoordelijk worden gesteld als hij/zij zelf de regels naleeft.

2020

Van zondag 22 tot zondag 29 maart 2020 waren het opnieuw de Brusselse Waterdagen. Daarbij stond het blauwe patrimonium van de hoofdstad quasi een week lang in de kijker en konden de Brusselaars en andere geïnteresseerden ‘Brussel langs het water’ herontdekken.

De 2 stadswandelingen langs fonteinen, die plaats zouden hebben in samenwerking met de stad Brussel , op 29 maart, werden omwille van Covid-19 geannuleerd.

2018

Dat Brussel een bruisende stad is, werd al door Jacques Brel bezongen. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw was er weliswaar minder zichtbaar water aanwezig door de overwelving van de Zenne. Het ketje ‘Manneken Pis’, tevens de oudste burger van Brussel, is natuurlijk de bekendste fontein, maar Brussel biedt jnog veel meer verfrissing. We maakten op 17 en 18 maart vanaf 10 uur een wandeling van 3u langs verschillende locaties in het oude stadscentrum. De deelnemers ontdekten plekjes waar water nog steeds een rol speelde. Natuurlijk werd het Manneken en zijn nieuw museum niet vergeten!

De Brusselse waterdagen hadden plaats tussen zaterdag 17 en zondag 25 maart 2018. In samenwerking met de stad Brussel heeft Culturama 2 fonteinwandelingen begeleid, in het nederlands en het frans. Deze activiteit stond ook vermeld op de website van de stad Brussel.

Wij stonden ook in het ‘waterdorp’, in de tuin van de pedagogische boerderij van het Maximiliaanpark.

Het evenement van de Brusselse waterdagen heeft elk jaar plaats

<terug naar boven>

~*~*~*~