Culturama VZW

 Lezingen en cursussen
 Stadswandelingen te Brussel
 Museabezoeken

Activiteiten aangepast aan groepen van blinden en slechtzienden en van personen met een andere beperking

OVERZICHTSTABEL

1. OPEN STAAN VOOR IEDEREEN

1.1. Open staan

 

2. BELFIUS

BELFIUS PERSBERICHT 06/12/2016

2.1. Belfiusbezoeken 2016-2017

2.2. Toegankelijke Belfiuscollectie in Belfiustoren

2.3. Belfiuscollectie voor personen met visuele beperkingen

2.4. Belfiuscollectie Brussel nieuwsfragment

2.5. Webmagazine De Centrale - Kunst kijken met de handen

2.6. Centrale Lanen Brussel

 

 

 

~*~*~*~

OPENSTAAN VOOR IEDEREEN

   

Toegankelijke cultuur © Culturama

Logo rolstoelgebruiker © Culturama

Logo en Postzegel © Culturama

Wij werken graag met mensen met beperkingen. Wij vinden dat iedereen het recht heeft op integratie en kunstbeleving. Dat we als sociaalvoelende Europese burgers diversiteit moeten aanzien als een belangrijk gegeven van onze maatschappij en dat we de plicht hebben om kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Dat iedereen de kans moet krijgen om creatief te zijn, samen te werken en anderen te ontmoeten. Dat iedereen moet kunnen communiceren, zaken moet kunnen uitwisselen en proeven van kunst en cultuur, ongeacht de verschillende leeftijden, de verschillende achtergronden, de verschillende talenten, de vaardigheden en troeven.

Wij werden vorige week ingeschakeld tijdens het zesde internationaal congres in Bozar (tussen 6 en 9 mei 2015). Wij hebben er meerdere duitstalige groepen van personen met een fysieke en kleine verstandelijke beperkingen in en rond Bozar rondgeleid.

Aandacht vestigen op belangrijke onderdelen aan de buitenkant van Bozar © Bozar afdeliing 'Studios'

Deze groepen hebben het huidige belang en de veelzijdigheid van het gebouw kunnen ervaren en ontdekken.

Reden van ronde hoofdingang laten ontdekken © Bozar afdeliing 'Studios'

Zij hebben de creativiteit van de architect naar waarde kunnen schatten. Zij hebben de bijzonderheden van verschillende ruimten ontdekt en beleefd. De rondgang in het gebouw was 1 van de activiteiten naast workshops, muziekateliers en gespreksgroepen. Bozar was tussen 6 en 9 mei de locatie waar na Berlijn (in 1998), Dornach (in 2001), Praag (in 2005), Den Haag (in 2008) en Wenen (in 2011) het thema „Ontmoeten is leven“ of "In der Begegnung leben” centraal stond. Voor ‘‘people with special needs and extra talents’.

Soorten materialen en de afmetingen van het gebouw laten raden en berekenen © Bozar afdeliing 'Studios'

Vrijetijdsbesteding en cultuur moet openstaan voor iedereen. Culturama heeft zich toegespitst in het begeleiden van personen met nood aan een individuele begeleiding - rekening houdend met hun mogelijke functionele beperkingen.

Natuurwandeling van de Toffe Club, personen met een mentale beperking. Organisator Simone Troosters © Foto Annick Sieben

 

 

<terug naar boven>

 

~*~*~*~

Belfius persbericht 06/12/2016

Brussel, 6 december 2016

Belfius Art Gallery : « Recollection – Art & Fashion »

Speciaal aangepaste rondleidingen voor blinden en slechtzienden vanaf 17 december 2016

  

Om zijn verzameling kunstwerken zo veel mogelijk open te stellen voor iedereen, biedt Belfius vanaf zaterdag 17 december rondleidingen aan op zijn tentoonstelling “Recollection – Art & Fashion” die speciaal afgestemd zijn op een publiek van slechtzienden.

De tentoonstelling wil een originele dialoog tot stand brengen tussen kunst en mode. De kunstenaars van de Belfius Art Collection van Pieter Pourbus via Jo Delahaut tot Rinus Van de Velde, worden er in verband gebracht met silhouetten die onder meer afkomstig zijn uit collecties van het ModeMuseum van Antwerpen (met Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Véronique Branquinho enz.) en originele creaties van de nieuwe generatie stylisten (Marie-Sophie Beinke, KRJST, Gioia Seghers, Kim Stumpf, Doriane Van Overeem en Pierre-Antoine Vettorello).

De speciaal aangepaste rondleidingen zijn bedoeld voor groepen van 10 slechtzienden die 'op de tast' kunnen kennismaken met deze tentoonstelling en/of van de speciaal daartoe opgeleide gidsen een aangepaste beschrijving krijgen. De rondleidingen kwamen tot stand in samenwerking met de vzw's Audioscenic en Culturama

De rondleidingen zijn volledig gratis en vinden plaats op zaterdag 17 december, 28 januari en 11 maart om 11 uur in het Nederlands en op zaterdag 3 december, 28 januari en 11 maart om 15.30 uur in het Frans in de Belfius Art Gallery op de 32ste verdieping van de Belfius Tower, aan het Rogierplein in Brussel.

Belfius wil aan personen die hun gezichtsvermogen volledig of gedeeltelijk hebben verloren, of die gewoon slecht zien, de kans geven om ook kennis te maken met zijn kunstverzameling, wat concreet uiting geeft aan zijn engagement om een echte meerwaarde te bieden aan de samenleving.

Inlichtingen en inschrijvingen binnen de limieten van de beschikbare plaatsen via de website van de Belfius Art Collection.

Voor meer info over de kunstverzameling van Belfius: https://www.belfius-art-collection.be/be-nl

Perscontacten

Ulrike Pommee

ulrike.pommee@belfius.be / press@belfius.be

02 222 02 57

www.belfius.com

 

 

 

<terug naar boven>

~*~*~*~

Belfiusbezoeken voor blinden en slechtzienden

Logo Belfius © 

Vanaf 17 december 2016 tot 11 maart 2017

Belfius nodigt u – voor het achtste opeenvolgende jaar - opnieuw uit om de unieke Belgische kunstcollectie en de tijdelijke tentoonstelling te ontdekken in de Belfius Art Gallery op de 32ste verdieping van de Belfius Tower aan het Rogierplein in Brussel.

Daarmee wil Belfius het nieuwe beleid, het sociale engagement en de wens om cultuur dicht bij het publiek te brengen duidelijk maken. De tentoonstelling “Recollection – Art & Fashion” verwijst naar het herinneringsvermogen en nodigt u uit voor een originele ontdekking van de unieke Belfius-collectie via een kruisbestuiving tussen kunst en mode. De werken van een veertigtal belangrijke Belgische kunstenaars, of het nu gaat om Peter Paul Rubens en Pieter Pourbus, Jo Delahaut of Rinus Van de Velde, worden gekoppeld aan silhouetten uit collecties van het ModeMuseum Antwerpen en privécollecties (van onder meer Dries Van Noten, Walter van Beirendonck en Veronique Branquinho), alsook uit originele modeontwerpen van de nieuwe generatie stylisten. Het is een mooie confrontatie tussen twee vormen van creatieve expressie, een onderdompeling in een denkbeeldige Tuin van Eden, waar sommige dingen die men vroeger heeft beleefd weer opduiken in een gewijzigde vorm en onderling met elkaar worden geassocieerd vanwege hun vormen, kleuren of ideeën die ze gemeen hebben. Een herinterpretatie van de Belfius-collectie en een eerbetoon aan de Belgische modeontwerpers met Studio KRJST als decorbouwer.

Tot 11 maart 2017 heeft u als blinde en slechtziende daarvoor de tijd. Gewone bezoeken hebben alle 2 weken plaats tot 23 april 2017.

Iedereen die de tentoonstelling bezoekt, wordt verzocht ter plekke een kleine bijdrage van 5 euro te betalen ten voordele van de acties Rode Neuzen (voor jongeren met psychische problemen) en Viva for Life (voor kinderen en families die onder de armoedegrens leven). Voor Belfius-klanten is deze gift vrijblijvend.

Geïnteresseerde bezoekers zonder beperkingen moeten zich vooraf online inschrijven en een uur van bezoek kiezen op de aangeboden zaterdagen via artcollection@belfius.be. Groepen worden beperkt tot max. 10 personen, omwille van praktische redenen.

Speciaal voor Nederlandstalige blinden en slechtzienden en vrienden van Machteld schrijven deze zich in voor een bezoek, op 3 verschillende zaterdagen, bij Culturama, op culturama@telenet.be. Wij hebben uw adres, telefoon of gsm nummer en rijksregisternummer nodig. Eventueel kunt u zich aanmelden via telefoonnummer: 02/569 27 74.

De speciaal voor blinden en slechtzienden georganiseerde rondleidingen kennen een groot succes. Een aantal gidsen werd opgeleid om de kunstwerken op een aangepaste manier naar hen toe te beschrijven.

De groep mag bestaan uit MAXIMUM 10 deelnemers!

Data zijn:

Zaterdag 17/12/2016 te 11.00 uur

Zaterdag 28/01/2017 te 11.00 uur

Zaterdag 11/03/2017 te 11.00 uur

Adres: Brussel Rogier Tower, Vooruitgangsstraat 42, 1210 Brussel en Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel.

Inschrijvingen en inlichtingen via website www.belfius.com en voor blinden en slechtzienden via Culturama (www. culturamavzw.be of via mail).

Vzw Culturama, Baron de Vironlaan 140 1700 Dilbeek-contactpersoon en zelfstandige gidse Machteld de Schrijver, verantwoordelijke van de vzw. Tel. 00 32 2/569 27 74. Email: culturama@telenet.be

 

 

<terug naar boven>

~*~*~*~

Toegankelijke Belfiuskunstcollectie in Belfiustoren

Logo Belfius © 

Voorstel van deelname aan een begeleid bezoek aan de Belfius kunstcollectie te Brussel.

Beeld van J.VERDUYN & Werk van W.DELVOYE © Belfius

Vijf eeuwen kunst voor iedereen toegankelijk.

Onder het motto “Belfius Open Art” heeft onze 2de grootste bankverzekeraar Belfius in oktober 2015 de beslissing genomen om op twee zaterdagen per maand de deuren van de Belfius Art Gallery open te zetten. Daarmee wil Belfius het nieuwe beleid, het sociale engagement en de wens om cultuur dicht bij het publiek te brengen duidelijk maken. Net als in het verleden, waar groepen in het Pachecogebouw de kunstcollectie konden bezoeken, kunnen nu ook naast de klanten en de medewerkers individuele bezoekers en groepen met de nieuwe tentoonstellingsruimte en de tijdelijke presentatie kennismaken. De selectie zal regelmatig gewijzigd worden zodat de volledige kunstcollectie ontsloten wordt. Ook blinden of slechtzienden worden vergast op speciaal aangepaste rondleidingen, tijdens 4 vastgelegde zaterdagen in 2016, telkens te 11.00 uur.

M. WIJCKAERT © Belfius

Behoud en beheren van een nationaal erfgoed en investeren in jong belgisch talent.

Met meer dan 4300 stukken is de Belfius Art Collection niet alleen de grootste verzameling van louter Belgische kunst van het land. Cultuur dichter bij de mensen brengen wil Belfius op drie verschillende manieren realiseren. Regelmatig worden stukken uitgeleend voor tentoonstellingen; op dit ogenblik zijn een negentigtal werken elders in het land te zien, o.a. in het museum van Elsene, het S.M.AK in Gent en het F. Ropsmuseum in Namen. Een tweede manier is om een selectie topwerken op tournee te laten gaan doorheen het land. In juni 2015 was er al een selectie te zien in de ‘Absolute Art Gallery’ in Knokke. Belfius wil tenslotte de verantwoordelijkheid ten opzichte van dit nationale erfgoed verder ter harte nemen en het grootste deel van de kunstverzameling als geheel behouden. Stukken die niet relevant zijn voor de kernverzameling worden verkocht. Met het geld investeert Belfius verder in nieuw talent en kan men jonge Belgische artiesten een duwtje in de rug geven. Regelmatig zullen creaties aangekocht worden. Daardoor kan de verzameling verder aangevuld worden met beeldhouwwerken, grafiek, foto’s en video en een grotere variatie bekomen worden, dank zij de aandacht voor nieuwe kunstdisciplines . De keuze van een bijzondere locatie en een esthetische indeling op 118 meter hoogte in de Belfiustoren heeft er voor gezorgd dat de nieuwe Belfius Art Gallery een der meest professionele en hoogste privé-kunstgalerijen van België en wellicht ook van Europa geworden is. Bij de opening op 18 september 2015 werd de kunstgalerij aan de aanwezige politici, de beheerraad en de journalisten omschreven als een ‘gallery with a view’.

Rik Wouters / Jan Fabre © Belfius

Een unieke en open ‘Gallery with a view’.

Uit de kunstcollectie, die een overzicht biedt van 5 eeuwen kunst, en een samensmelting is van 3 verzamelingen, werden een zestigtal werken geselecteerd en tentoongesteld. Er werd niet alleen voor moderne en hedendaagse Belgische kunst gekozen, maar ook voor topwerken van oude meesters, waarvoor speciaal een schatkamer werd gemaakt. Blikvangers zijn er ongetwijfeld werken van Jordaens, Van Dijck, Saverij, Vincboons en 2 uiterst zeldzame modello’s of olieverfschetsen, ‘De roof van de Sabijnse Maagden’ en ‘De Verzoening tussen de Romeinen en de Sabijnen’, die Peter Paul Rubens in zijn laatste levensjaar, in 1640 maakte. Ook enkele stillevens van Jan Fijt en de Jezuïet Daniel Seghers zijn in de schatkamer aanwezig. Deze werken waren eigendom van de Belgische tak van de bank Paribas en in het Antwerpse Osterriethuis aan de Meir te bewonderen. Nu zijn ze na jaren weer toegankelijk voor het publiek. Ook andere meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals James Ensor, Theo van Rijsselberghe, Emiel Claus, A.P. de Kat, Fernand Khnopff, Rik Wouters, Jean Brusselmans, Gustaaf van de Woestijne, René Magritte, Paul Delvaux, Marcel Broodthaers, Jacques Charlier, Jan Vercruysse, Roger Raveel, Pierre Alechinsky, Philip Aguirre, Jan Fabre, Wim Delvoye e.a. zijn er te bewonderen.

Olieverfschetsen van Rubens © Belfius

De meeste van deze werken waren ofwel door het vroegere Gemeentekrediet vanaf ca. 1960 ofwel door Bacop Bank vanaf 1980 aangekocht. Een interessante focus bij de opstelling van de werken is ook uitgegaan naar de vrouw. Zo zijn er niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken met de vrouw als thema (broers de Smet, Rik Wouters, Fernand Khnopff, Jules de Sutter, Constant Permeke, Joris Verduyn, Jan Fabre), maar ook creaties van vrouwelijke artiesten kregen er een ereplaats. Men kan nu beduidend meer dan vroeger de werken van Ann Veronica Janssens, Berlinde de Bruyckere, Lilly Dujourie en Liliane Vertessen ontdekken. Ook drie onlangs verworven creaties zijn op de 18de verdieping aanwezig. Zo is er een video te zien van Meggy Rustamova, een grote houtskoolcompositie van Rinus van de Velde en een beeld van Thomas Lerooy.

Geïnteresseerden kunnen de werken ook virtueel ontdekken via de nieuwe website www.belfius.be/art.

Auteur: Machteld de Schrijver.

Praktische informatie i.v.m bezoeken, voor groepen en individuelen en blinden en slechtzienden.

Inlichtingen en inschrijvingen voor een bezoek aan de Belfius Art Gallery moeten, gezien het beperkt aantal plaatsen (100 bezoekers gedurende 1 uur), gebeuren via de website www.belfius.be/art.

Er moet een dag en een uur gekozen worden; er kunnen maximiaal 6 personen per inschrijving geregistreerd worden.

De rondleidingen voor groepen moeten via de website van Belfius aangevraagd worden bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en kosten 95,- euro. Belfiusklanten kunnen gratis de collectie bezoeken.

Aan de andere bezoekers wordt gevraagd het maatschappelijke engagement van Belfius mee te steunen, door een bijdrage van -5,- te betalen voor de actie ‘Rode Neuzen dag’ , waarmee jongeren met psychische problemen worden geholpen, of voor de RTBf actie Viva for Life’. Belfius wil kansarme groepen, die het moeilijk hebben in de maatschappij, verder ondersteunen.

Normale bezoeken:

Wanneer ?

• ZA 23 januari 2016

• ZA 6 februari 2016

• ZA 20 februari 2016

• ZA 5 maart 2016

• ZA 19 maart 2016

• ZA 2 april 2016

• ZA 16 april 2016

 

Bezoeken voor blinden en slechtzienden:

Voor blinden en slechtzienden zijn er in 2016 4 gespecialiseerde rondleidingen gepland, begeleid door Machteld de Schrijver, van de vzw Culturama, op:

Zaterdag 23/01/2016 te 11.00 uur

Zaterdag 20/02/2016 te 11.00 uur

Zaterdag 19/03/2016 te 11.00 uur

Zaterdag 16/04/2016 te 11.00 uur

Aanmelding bij Culturama, 02/569 27 74, of culturama@telenet.be

 

 

<terug naar boven>

~*~*~*~

Belfiuscollectie voor personen met visuele beperkingen

Kunstverzameling van Belfius nu ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Aangepaste rondleidingen voor slechtzienden en blinden.

In het verleden stelde Belfius zijn kunstgalerij in het gebouw aan de Pachecolaan open voor het publiek. Belfius wil "Cultuur voor iedereen" en organiseerde tot 21 maart 2014 elke 3de zaterdag van de maand speciale rondleidingen in hun kunstcollectie. Die rondleidingen kwamen tot stand in samenwerking met de vzw's Audioscenic en Culturama en zijn volledig gratis.

Tijdelijke tentoonstelling Belfiuscollectie - Schildpad met wereldbol Jan Vercruysse © Belfius

De Kunstcollectie wordt nu overgebracht naar een ander Belfiusgebouw. De rondleidingen voor blinden en slechtzienden zullen daarom een tijdje niet mogelijk zijn.

De rondleidingen zijn bedoeld voor groepen van telkens maximum 8 slechtzienden die op die manier op de tast en/of met audioondersteuning kennis kunnen maken met een selectie van meesterwerken van de Belgische kunstverzameling van de bank.

Algemeen zicht Belfiuscollectie © Belfius

Daarnaast krijgen ze een overzicht van het universum van vier belangrijke figuren van de Belgische hedendaagse kunst, nl. Leo Copers, Thierry De Cordier, Jan Van Imschoot en Jan Vercruysse, die momenteel in de verf worden gezet tijdens de tijdelijke tentoonstelling "De Verloofden" in samenwerking met het S.M.A.K.

Met de medewerking van de familie Van Kersschgaver-De Koopman

  

Belfiuscollectie - Meisjesportret - Theo Van Rijsselberghe © Belfius

Belfiuscollectie - Zotte Geweld - Rik Wouters © Culturama

Met de medewerking van de familie Van Kersschgaver-De Koopman

Inlichtingen en inschrijvingen, rekening houdend met het beperkt aantal plaatsen via artcollection@belfius.be

Voor meer info over de Belfius-kunstverzameling: https://www.belfius.com/NL/maatschappelijkefocus/cultuur/belfius-collectie/index.aspx

Voor meer info over de tijdelijke tentoonstelling "De verloofden":

https://www.belfius.com/NL/publicaties/nieuwsberichten/2014/Belfius_SMAK14102014.aspx

 

 

<terug naar boven>

 

~*~*~*~

Brussel Nieuws

Video uit regionale zender Brussel Nieuws.

 

 

 

Brusselnieuws.be

~*~*~*~

Webmagazine De Centrale - Kunst Kijken met de Handen

Webmagazine

Master Journalistiek VUB

2014-2015

Jan Annemans voelt aan de lijst van het schilderij De overstroming van Magritte © Foto door Antoine Tas

Blinde kunstliefhebbers kunnen voortaan genieten van de beroemde Belfius-collectie. Door te voelen maken zij tijdens speciale rondleidingen kennis met Belgische topstukken. ‘Wij zien meer details dan mensen die zien.’

Brussel – ‘Dit zijn glasscherven’, zegt Jan Annemans. De blinde man voelt aan een kunstwerk van de hedendaagse Vlaamse artiest Leo Copers van dertig bij dertig centimeter. ‘Inderdaad’, zegt gids Machteld De Schrijver. ‘In de hoek ligt het grootste stuk.’ Annemans voelt. ‘Dat is de hals van een fles! Waren die scherven ooit een geheel?’ ‘Ja’, zegt De Schrijver. ‘Copers heeft een gebroken oranje vaas in een perfect vierkant neergelegd. Hij speelt met gevaar en zet de wereld op zijn kop.’

Blinden en slechtzienden krijgen van Belfius dit jaar voor het eerst gratis rondleidingen door de beroemde kunstverzameling van de bank. Die telt 4500 werken van Vlaamse kunstenaars, van Rubens tot hedendaagse artiesten. Gids De Schrijver van vereniging zonder winstoogmerk Culturama leidt de bezoekers op de elfde en twaalfde verdieping van het bankkantoor in Brussel langs topstukken van schilders Delvaux en Van Rysselberghe. Twee vrouwen dragen een ingeklapte blindenstok en begeleiden hun man.

Met plastic handschoenen aan mogen de visueel gehandicapten de beelden betasten. Naast Het zotte geweld, een beeldhouwwerk van Rik Wouters, valt ook een bronzen beeld van een schildpad en een bal door Jan Vercruysse in de smaak. ‘Fantastisch’, zegt Roger Vandemeerssche. ‘Een schildpad die geen vat krijgt op de wereld, prachtig vormgegeven. En wat een oog voor detail.’

‘Zij nemen plooien en details waar die ik niet zie’

Halve vrouw

Behalve beelden, waaraan de deelnemers kunnen voelen, gaat de groep ook langs schilderijen. De Schrijver bespreekt uitvoerig de composities, opdat ook blinde toehoorders zich een beeld kunnen vormen. ‘Ik zie niks’, zegt Jan Annemans. ‘Maar door de uitleg van Machteld krijg ik toch een beeld van de kunstwerken.’

‘Dit is een halve vrouw’, zegt De Schrijver over het schilderij De overstroming van Magritte. ‘Hoe een halve’, vraagt Annemans. ‘Alleen haar onderlichaam is zichtbaar’, antwoordt de gids. ‘De bovenste helft is door de lucht aan het gezicht onttrokken, zoals op de achtergrond een stad onder water staat.’

Pissoir

‘Van rondleidingen met blinden leer ik altijd bij over kunst’, zegt De Schrijver. ‘Zij nemen dingen waar die ik niet zie, zoals plooien of details in een beeldhouwwerk. En ze voelen de kou of warmte van de materie. Brons voelt heel anders dan marmer of hout.’

Annemans en Roger Vandemeerssche voelen aan Schildpad en wereldbol van Jan Vercruysse © Foto door Antoine Tas

Blinden en slechtzienden moeten de beelden kunnen aanraken, zegt De Schrijver. ‘Je moet als gids alle zintuigen die ze kunnen gebruiken, aanspreken. Tijdens buitenwandelingen vraag ik slechtzienden of ze kunnen ruiken waar we heen gaan. Ze merken of we richting een pissoir lopen of een chocoladewinkel. Maar hier in het bankgebouw was niet veel te ruiken.’

‘Wij zien met onze vingertoppen’ zegt Vandemeerssche, die sinds een ongeluk in het leger op zijn achttiende slechtziend is. De gepensioneerde Brusselaar is bijzonder te spreken over de rondleiding. ‘Door te voelen vormen wij een eigen gedachte hoe beelden eruitzien. Voor zienden is dat evident, maar blinden en slechtzienden moeten er de tijd voor nemen. Daardoor krijgen wij een beter idee van de details.’

Dit seizoen kunnen blinde of slechtziende bezoekers op 21 maart nog kennis maken met de Belfius-collectie. Behalve de eigen werken is ook moderne kunst van het Gentse museum S.M.A.K. te bewonderen. Ziende kunstliefhebbers zijn ook welkom. Tijdens de herfst en de winter opent Belfius iedere derde zaterdag van de maand zijn kunstcollectie voor het publiek.

 

Geschreven door: Ties Brock

 

 

<terug naar boven>

~*~*~*~