Culturama VZW

 Lezingen en cursussen
 Stadswandelingen te Brussel
 Museabezoeken

NIEUW AANBOD

EVENTS

 

BEURZEN

 

EXPOBEZOEKEN

Theodoor VAN LOON

Victor Hortajaar 2018

Beyond Klimt

 

LEZINGEN

 

WANDELINGEN

Bruegelwandeling in het hartje Brussel

Bruegelwandeling in het Pajottenland

In de voetsporen van Charles Baudelaire

René Magritte et le surréalisme

 

~*~*~*~

Theodoor VAN LOON

EEN CARAVAGGIST TUSSEN ROME EN BRUSSEL

Van donderdag 04 oktober 2018 tot zondag 13 januari 2019.

Schilderij in de Begijnhofkerk van Brussel © Restaurateur Frederik Cnockaert, Kerat-verantwoordelijk voor de restauratie van het werk

 

 

<terug naar boven>

 

~*~*~*~

Hortajaar 2018

Wandelingen nav het Hortajaar

2018 is zowel het jaar van de barok als van Victor Horta. Brussel brengt eerbetoon aan één van de belangrijkste architecten, die ooit in de stad geleefd hebben, met de manifestatie Horta Inside Out.

Tekening Victor Horta © Culturama

Door middel van tentoonstellingen, het jaarlijkse Banadfestival in maart en andere activiteiten (o.a. in het Civa, het Autriquehuis, de KMKG, het Hortamuseum en Bozar in het najaar) wordt het erfgoed van Victor Hugo (1861-1947) in de kijker gezet. De tentoonstelling in Bozar wordt verschoven naar een latere datum in het voorjaar van 2019.

Culturama kan instaan voor een gidsbeurt in Bozar en biedt OOK meerdere thematische Art Nouveau stadsverkenningen aan. Kijk daarvoor naar onze rubriek stadswandelingen.

 

<terug naar boven>

 

~*~*~*~

Klimt in Bozar

In Bozar:

Beyond Klimt of nieuwe horizonten in Centraal-Europa tussen 1914 en 1938 of tijdgenoten van Klimt, de kunst in Oostenrijk en de nieuwe landen na wereldoorlog I.

Op dit ogenblik te zien in het Belvedere van Wenen, met de titel ‘Klimt ist nicht das Ende’.

In Bozar van 21.09.2018 tot 20.01.2019

In 1918 stierven 4 belangrijke kunstenaars in Oostenrijk. De meest bekende artiest was Gustav Klimt, wereldberoemd wegens ‘de kus’, gestorven op de leeftijd van 55 jaar. Maar ook de jonge Egon Schiele, amper 28 jaar oud en zijn vrouw Judith zouden daarna overlijden als slachtoffers van de Spaanse griepepidemie. En verder ook de ontwerper Koloman Moser en de architect Otto Wagner die alle beiden ook banden hadden met de Wiener Werkstätte. Na de nederlaag kwam er een einde aan de Donaumonarchie. Ondanks de val van het rijk was het een ongemeen boeiende tijd op het vlak van de kunsten. Politieke grenzen waren geen ideologische of artistieke grenzen. De erfenis van bepaalde visies bleef voortbestaan o.a. door allerlei netwerken, tentoonstellingen, kunsttijdschriften. De expo wil ook paralellen aantonen en artiesten bekend maken die werkten in de schaduw van Klimt en Schiele. Politieke en economische veranderingen brachten ook artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven met zich mee. Servische surrealisten, Hongaarse Bauhaus-pioniers, Tsjechische kubisten door het uitbreken van de 2de wereldoorlog aan scherven werd geslagen. Op de expo zijn creaties van 80 artiesten aanwezig o.a. ook van Kokoschka en Kubin en werken van ons onbekende en boeiende kunstenaars zoals Josef Capek, Friedl Dicker-Brandeis, Albin Egger-Lienz, Antonin Prochaska, Egon Schiele, Lajos Tihanyi. Een samenwerking tussen het Belvedere, Bozar en Hongaarse musea waaronder het Museum van Schone Kunsten van Boedapest en de Hongaarse Nationale Galerie. Curator Alexander Klee: "Gelegen op de grens tussen Oost- en West-Europa was Wenen tussen 1918 en 1938 een groot kunstcentrum. Door het IJzeren Gordijn geraakte kunst uit Tsjechië, Roemenië, Slowakije of Hongarije in de vergetelheid. Wij willen die focus weer veranderen want ze zijn even belangrijk als de westerse namen die we wel kennen."

Deze expo is onder de titel ‘Klimt is nicht das Ende’ nu te zien in het Weense museum ‘Belvédère’.

 

 

 

<terug naar boven>

 

~*~*~*~

In de voetsporen van Charles Baudelaire

Baudelairewandeling met Machteld - Notarissenhuis © Foto Johan Holvoet

Gedenkplaat Charles Baudelaire - Notarissenhuis te Brussel © Foto Johan Holvoet

 

 

<terug naar boven>

 

~*~*~*~

René Magritte en het surrealisme

Culturama vzw biedt dit jaar opnieuw de 2 wandelingen aan die handelen over René Magritte en het surrealisme.

Wij hernemen deze wandelingen omdat 2017 opnieuw in België en vooral in Brussel een Magrittejaar is.

In 2018 is het ook 120 jaar geleden dat Magritte in Lessines geboren werd. Hij zag het levenslicht in 1898!

Be Magritte : Surrealistische wandelingen - Balades surréalistes

Culturama : Dit is geen wandeling - Ceci n’est pas une promenade

Foto overgenomen uit de promotiebrochure van ‘Visit Brussels’ © 

Twee mogelijkheden

- ofwel een wandeling in het oude stadscentrum waar we locaties leren kennen die door Magritte en zijn vrienden werden opgezocht of waar ze tentoonstelden;

- ofwel een wandeling in Jette waar Magritte voor zijn laatste verhuizing verbleef en werkte met uiteraard ook een bezoek aan het Magrittehuis in de Esseghemstraat.

Klik op onze rubriek stadswandelingen in het centrum: 1.27. In de voetsporen van René Magritte.

 

2018 marque le 120ème anniversaire de la naissance de René Magritte. Il a vu le jour à Lessines en 1989 !

Bruxelles était et est toujours la capitale du surréalisme : la ville fourmille de sites et cafés fréquentés par Magritte et ses amis, d’anecdotes et références et - vous avez dit surréaliste ? – compte rien moins que deux musées Magritte. Rien de plus facile dès lors que d’y perdre le nord et de se fondre dans l’univers et la vie des célèbres artistes surréalistes de la capitale. Pour votre facilité, nous avons rassemblé mille et une facettes de la vie de Magritte et composé des promenades et balades guidées en vélo au fil des principaux sites et anecdotes, agrémentées d’un éventail de points de repère et commentaires pertinents.

2 possibilités s’offrent à vous :

o Une promenade au cœur de la commune de Jette. Vous y visiterez entre autres la Maison- Musée René Magritte où le couple Magritte a vécu 24 ans et où l’artiste a peint ses toiles les plus prestigieuses.

o Une promenade dans le centre de Bruxelles à la recherche des lieux fréquentés par Magritte et ses amis.

Website : 1.18. Ceci n’est pas une promenade- A la recherche de René Magritte

Info: Tel. : +32 (2) 569 27 74 | culturama@telenet.be | www.culturamavzw.be

 

 

<terug naar boven>

~*~*~*~

Bruegelwandeling in het hartje Brussel

Pieter Bruegel de Oude was een van de belangrijkste schilders uit de 16de eeuw. Hij maakte eerst etsen en tekeningen en begon, na zijn Italiëreis, vanaf 1559 te schilderen. Hij verhuisde definitief, naar aanleiding van zijn huwelijk, van Antwerpen naar Brussel en betrok er het huis van zijn schoonvader, Pieter Coecke van Aalst. Dit huis, later bewoond door Teniers, bevindt zich nog steeds in de Marollen.

Pieter Bruegel had te Brussel een zeer creatieve en ook de meest productieve periode. Na zijn dood, in 1569, werden zijn werken erg gegeerd. De vraag was groter dan het aantal originele werken; Bruegels doeken werden veel geïmiteerd en ook zijn 2 zonen hebben tal van werken gecopiëerd.

We bezoeken bij deze wandeling de Marollen, met zijn volkse cafés, de rommelmarkt en de vele trapgevels, gebouwd in de 16de en de 17de eeuw. Via het Bruegelhuis in de Hoogstraat wandelen we verder naar de Kapellekerk, waar Bruegel huwde en begraven werd. Dan gaan we verder naar de bovenstad en verkennen we, onder het Koningsplein, de site van het toenmalige Hof, het Coudenbergpaleis van Keizer Karel. We staan ook even stil bij andere merkwaardige straatjes, bewaard gebleven stadspaleizen van hovelingen en herinneringsplaten. Bruegel heeft hier zeker ook rondgelopen. Een kort bezoek aan de Bruegelzaal in de Kon. Musea voor Schone Kunsten en een bespreking van de aanwezige schilderijen zorgt tenslotte voor een esthetische afronding van deze stadswandeling.

Duur van de wandeling : 3 uur

 

 

<terug naar boven>

 

~*~*~*~

Bruegelwandeling in het Pajottenland

In het Pajottenland, Dilbeek en Anderlecht (deelgemeente van Brussel)

 

Het Pajottenland bij Brussel wordt het Toscane van het Noorden genoemd. Hier kwam Pieter Bruegel de Oude veel wandelen en schetsen. Menig gebouw en landschapselementen heeft hij later, in zijn atelier, in schilderijen verwerkt. Onlangs werd doorheen Dilbeek, Itterbeek en Sint-Anna-Pede een ca. 10 km lang wandelpad en een 45 km lange fietsroute aangelegd. Langs deze 2 routes staan 19 weerbestendige geëmailleerde panelen, met reproducties van Bruegels belangrijkste doeken, opgesteld. Men kan er zowel van de natuur als van de kunst genieten en bepaalde elementen van Bruegels schilderijen nog steeds herkennen. Steeds zijn het indrukwekkende verhalen, met drie elementen: de aarde (het heuvelachtige Pajottenland), de bergen (zijn herinneringen aan de Italiëreis) en het water. Feestende, rustende of werkende boeren vullen de religieuze of de burgerlijke taferelen en de vele winter- en zomerlandschappen. Bruegel was een meesterlijk verteller en beheerste als talentrijk schilder verschillende stijlen. Vooral de kerken van de fusiegemeente Dilbeek, de watermolen van Pede en gebouwen in Anderlecht komen op vele schilderijen voor. Men maakt bij deze Pajottenlandverkenning ook een soort wereldreis. De doeken van Bruegel waren reeds van in de 17de eeuw wereldwijd verspreid. Thans zijn ze aanwezig in verschillende buitenlandse en binnenlandse musea. Toch blijft Bruegel voor ons nog steeds een mysterie…

Duur van de wandeling: 3 uur

Het Bruegelopenluchtmuseum –met als startplaats van de wandeling de kerk van Sint-Anna-Pede- is met de auto, lijnbus 118 (van aan het Zuidstation) en de autocar makkelijk bereikbaar.

 

 

<terug naar boven>

 

~*~*~*~